sunnuntai 29. tammikuuta 2012

Koiria ja hilepöksyt

Tytöt halusivat eilen ommella jotain. Jonkun pehmolelun. Joskus kirppikseltä löytynyt pehmoeläinkirja pääsi taas käyttöön. Ajatus oli, että tytöt olisivat itse tehneet alusta loppuun, mutta mitähän siinä taas kävikään, että mie ne kaikki tein. Mutta tytöt oli mukana kuitenkin! Ja valitsivat kankaat. Kolmas koira oli sitten ns. miun versio, mikä meni Onnille. Onni valitsi silmät...


Selvästi näkyy kyllä ompelujärjestys... Eli tuo pilkullinen, Onnin koira, oli eka. Se meni kohilleen. Toisen, eli esikoisen koiran kohalla sitä luuli jo menevän ihan rutiinilla. Siitä tuli vähän muotopuoli... Viimeinen on keskimmäisen, eli tuo harmaa pinkillä tehosteella. Siihen olen jo tyytyväinen, kaiken napakimman näköinen otus tuli siitä. Vanua olisi saanu käyttää vähän anteliaammin, mutta nyt nuo on semmosia vähän lutusia. 


Ylläolevasta kuvasta näkyy hyvin nuo Onnin valitsemat silmät pilkkukoiralleen :-D On vähän pullukat silmät koiruudella.



Ja mistä kaavat tuli otettua, on siis tuo "Ompele pehmoeläimiä" -kirja (Karin Neuschütz). Siinä on kivoja simppleitä ohjeita. 


Kaavat ovat näin helposti kirjan sivuilla, ei tarvitse etsiä oikeaa kaavaa viivasokkelosta.


Ompelun lopuksi hurautin keskimmäiselle kimalleleggarit. Esikoiselle tein viime viikonloppuna samanlaiset. Esikoinen valitsi tuon kankaan Eurokankaan kilolaarista ja kivasti riitti kaksiin leggareihin pala. 


Muutakin ommeltavaa olisi ollut, mutta kaikissa koneissa on nyt mustat langat, niin pitää yrittää ensin miettiä enempi noita tummia ompeluita, kun en yhtään tykkää langoittamisista. 

Kirpakkaa pakkaspäivää 

Mirka

sunnuntai 22. tammikuuta 2012

Laukku

Keskimäisellä neidillä jälleen kaverisynttärit :) Tyttö oli kysynyt päivänsankarilta lahjatoivetta ja se oli kuulema samanlainen olkalaukku kuin mein esikoisella. Noh, se esikoisen olkalaukku on semmonen ihan pikaompelus joskus pari vuotta sitten tehty. Eli semmoista en viitsinyt lahjaksi antaa, mutta olkalaukun tein kuitenkin. Ulkopinta v.punaista samettia ja sisäpinta raidallista puuvillaa. Ensin ajattelin tehdä jonkin aplikoinnin tai taskun tms. laukun etupuolelle mutta törmäsinkin jossain blogissa (pahoittelut, että en nyt muista sitä blogin nimeä, ken tunnistaa, saa vinkata!) laukkuihin, missä oli tosi kivasti tehty noita vähän kukan terälehden tyylisiä lirpukkeita etuläppään. Ja siitä se idea sitten lähti:



Alla olevassa kuvassa näkyy tuo sisävuori. Antaa vähän pirteyttä muuten aika hempän väriselle kassille. Omille muksuille mietin jo samantyylisten tekoa, mutta kaikenkirjavista retrokankaista.


Alakuvassa näkyy tuo olkahihnan säätömahdollisuus. Luotan siihen, että kaksi kam-neppiä jaksaa pitää olkahihnan säädöt paikallaan. Jos tuntuu, että ei riitä, niin onneksi laukku meni tuohon naapuriin, niin voin sitten tarvittaessa tehdä lisäkiinnityssyysteemiä. Mutta kun olkahihna kulkee tuolta lenksun kautta, niin jotenkin luulisin, että ekaluokkalaisen ja vielä vähän vanhemmankin, kantamukset varmaan kestää tuolla systeemillä. 

Ompelumerkit tuli tällä kertaa sivusaumaan. Pitäisi noitakin teettää jotain vähän kivemman näköisiä, eikä aina noita samoja. Iteasiassa jo Etsystä olin tekemässä tilausta yksistä nauhoista FB-ryhmäläisten kanssa, mutta jotenkin se(kin) asia on unohtunut. Tai oikeastaan aikapulan vuoksi jäänyt tekemättä. Mutta ehtiihän noita!


Ihanaa talvista sunnuntaipäivää kaikille! Mie suuntaan itteni tänään vielä laduille ja illalla luistelukentälle. Ja tietysti äänestysuurnille!

Mirka

sunnuntai 15. tammikuuta 2012

Kaverisynttäreille ja lämpörukkaset

Keskimmäisellä on tänään kaverin synttärit. Lahjat meillä on monesti itsetehtyjä, niin tälläkin kertaa :) Tyttö on hyvinkin tuttu, kun asutaan ihan vierekkäin, niin jotenkin helpompi silloin tehdäkin kun tuntee lapsen. Kuulin, että synttärilahjaksi tulee kännykkä, niin tein kännykkäpussin. Sitten käytännöllistä puolta kauluri, nää isommat muksut kun ei enää ehkä niin mielissään kypärämyssyä laita, niin kaulurilla saadaan kaula lämpöiseksi.


Laitoin pussukkaan nauhaan kiinnityksen pienellä KAM-nepillä, en uskaltanu ns. kiinteää nauhaa laittaa. 


Kaulurissa on toinen puoli luonnonvalkoinen fleece. 

Esikoisella ei ole kuin yhdet miun ompelemat teddyvuoriset rukkaset. Jotain kuluneempia kaupan versioita löytyy. Nyt vihdoin sain tehtyä toiset lämpörukkaset. Eilen kangaskaupassa käydessäni unohdin ostaa teddyä, mutta onneksi löytyi viime talven jäljiltä tuota harmaata karvakangasta. Näyttäs olevan ihan jees vuoreksi. Tosin en tiiä kuin mahtavasti karvat tarttuu käsiin jos kädet hikoaa... No, sen näkee sitten käytössä. Mutta pehmoiselle ne tuntuu, nuoremmat muksut ilmoittivat samantien, että he haluaa samanlaiset.

Ulkopinta on siis ihan perus br-pul-kangasta. Nyt käyttäjäkokemusten perusteella ompelin pul-kankaat saumurilla. Saumuri sen verran paremmin pitää tiiviinä saumat (vrt. ompelukone). Aluksi käytin siis vain ompelukonetta ompeluun ja saumat ei todella ole tiiviit. Saumuri tekee kahdessa rivissä suoran tikin ja vielä huolittelee ylijäämätkin yhteen, niin tyttöjen mukaan saumuroidut rukkaset pitää aika hyvin kosteuden ulkopuolella. Saumateippiä piti kokeilla, mutta enpäs muistanu sitä(kään) ostaa.



Tässäpäs taitaakin olla tämän viikonlopun ompelut. Nyt odottelemaan kohta saapuvaa ystävää vieraisille :)

Mirka

lauantai 14. tammikuuta 2012

Neppilistapaita, kaulurit ja kankaita

Uusimmassa Ottobressa on tosi hyvä ohje neppilistan tekoon! Mie en ole aiemmin löytäny noin simppeliä ohjetta mistään ja yhen kerran epäonnistuneen kokeilun jälkeen en ole edes yrittänyt. Nyt oli hyvä ohje ja päätin kokeilla ja mielestäni onnistuikin hyvin :) Kankaana on Ikasyrin raitatrikoo ja tuon neppilistan alla ruskea pilkkukangas. Oli muuten vaikea valita tuonne alle kangas kun halusin jotain selkeästi erilaista, mutta, että se vielä kävisi siihen. Ja tämä kävi miun silmään :)



Monissa blogeissa on näkyny nepillisiä kaulureita. Pitkään oon miettiny semmosen tekoa ja vihdoin sain tehtyä. Ei kyllä kovin kummonen homma ollukaan! Onnille tein pääkkistrikoosta ja fleecestä ja keskimmäiselle velourista ja fleecestä. Tänään pitää mennä kattomaan Eurokankaan fleecevalikoimia tai sitten tilata Kangastukusta. Saa sitten esikoinenkin oman kaulurinsa. 



Ystävä järjesti kimppatilauksen LiandLo:lle ja tämmöset ihanuudet kotiutui sieltä. Tuo Geisha-kangas etenkin on aivan ihana. Siitä on kuopus jo tilannukin paidan itelleen :)


Mukavaa viikonloppua kaikille!

Mirka

lauantai 7. tammikuuta 2012

Sisälle ja ulos

Viikon aikana taas jokunen hurrautus koneella tullu tehtyä. Maatuskavelour taipui esikoiselle tunikaksi. En  muista, että olisin koskaan tehny tunikaan/mekkoon täysin suoraa helmaa ja vähän se kyllä tuntuukin oudolta noin, mutta menköön. En jaksa alkaa tuota peitetikkikoneen tikkausta purkamaan (se nimittäin ei purkeennu sillon kun pitäs ja jos ei pitäs purkeentua niin voi hyvinkin yhellä langanvedolla koko pitkä sauma olla purki...). Taskujen taustakankaat pilkullista puuvillaa ja noissa kainalosaumoissa on tereenä ihan vaan samaa resoria mitä hihoissa ja kauluksessa. Tää oli jälleen kerran operaatio, mikä eli koko ajan kun sitä tein. Eli lähtökohta oli vaan tunika, sitten tekemisen aikana tuli noita pikkujuttuja lisäiltyä (tereet, taskut). Koko tuossa on n. 140cm. Alkaa oikeasti olla esikoisen vaatteiden hankinta kaupoista aika minimissään kun tuossa koossa ei oikeasti tunnu löytyvän kun jotain semmosta vaatetta mitä en 9 vuotiaalle vielä halua... Huoh.




Keskimmäinen on pyytänyt jonkin aikaa tupsullista talvihattua. Olisi hälle riittäny ihan vaan johonkin vanhaan velourhattuun tupsun kiinnittäminen. Mutta eihän noita hattuja kauan hurauttele. Tein fleecestä, fleecevuorella ja vielä korvien kohdalla fleecevahvistukset. Menee vähän kylmemmälläkin. 



(voi tuota innokkuutta kun pääsee kuvattavaksi... :-D)

Peikkopulista keskimmäiselle teddykarvavuoriset rukkaset. Esikoiselle tein tämmöset aiemmin, mutta pikipallopulista. Ovat tykänneet. Kuulema muita rukkasia eivät käytä. Se tietysti lämmittää äidin mieltä :) Onnille on myös vastaavat tuolla leikattuna, jos jossain kohtaa ehtis kasaan hurautella. Samoten vein hyvän ystävän vastasyntyneelle vauvalle peikkotumput, mihin tuli teddyvuori. 



Nyt on meilläkin lunta! Ja Onnin (minun...) lempihattu pääsi taas käyttöön! Onhan tuo aika reuhake, mutta on se kuitenkin häntähattu! Oikein mukavia ja reippaita talvipäiviä kaikille!

Mirka

sunnuntai 1. tammikuuta 2012

2012

Niin se vaan vuosi taas vaihtui! Mennyt vuosi piti sisällään suuria asioita. Toivon kaikille onnellista alkanutta vuotta!

Uuden vuoden kunniaksi otin tänään käsittelyyn kioskikissat. Ja taas, kuten yleensäkin, ajatus lopputuloksesta muuttuu sitä mukaa kuin ompelen. Ensin oli ajatus, että kissapöksyihin tulee ruskeat taskut ja paitaan joko hihat tai keskiosat ruskealla. Jotenkin se tuntuikin tylsältä, joten hetken mielijohteesta tein taskun. Ja pelkkä tasku jäi jotenkin yksinäiseksi, niin nappasin vielä valenappilistan. Ihan kiva kokonaisuus miun mielestä. On kyllä aika levoton, kun ylä- ja alaosa kuviollinen, mutta hei, lapsilla saa olla väriä! Napit ei ole vielä kiinni kun kuvasin, mutta piti hyödyntää kirkas ulkoilma, enkä ehtiny nappeja ompelee.




Menneellä viikolla tuli Ebayn ostoksena bambuisia virkkuukoukkuja, vaikken mikään virkkausihminen olekaan. Mutta kaikkea pitää kokeilla. Ja sainkin ekalta yrittämältä onnistumaan kukan! Tuon hatun olen tehny pari talvea sitten Mario-hatun mallilla (eli on semmonen yli-iso hattu, jää lörpölleen takanta) ja se on jotenkin ollu valju. Nyt tuo kukka antoi vähän ilmettä, mutta ei liikaa. Odotellaan siis vain pakkasia! Lankana niin hatussa kuin kukassa on ruskea Huopanen. 


Onnea vuoteen 2012 jokaiselle!

Mirka