sunnuntai 27. toukokuuta 2012

Lätsän/lippiksen ohje ja Jungle Stripe

Noita lippiksiä on tullut taas tehtyä pino. Tänään ajattelin jakaa iisin ohjeen teillekin. Ohje ei ole ammattilaisen kirjoittama, muutenkin aika pitkälti sinne päin :) Miulle ompelu on rentouttava harrastus, joten monestikin ompelen fiilispohjalta,tämä olkoon alustus ohjeistukselle :) Näillä mitoilla tuli n. 59cm hatun ympärysmitaksi, minkä kutistin kumpparilla n. 50-52 kokoiseksi :)

Eli tämä lätsä on tehty ihan puuvillakankaasta. Alkuun tarvitaan neljä kappaletta noita hattuosan palasia. Mitat on suurinpiirtein, millon teen vähän reilummalla kädellä, millon niukemmalla, millon on kaarevampi malli, millon vähemmän, mutta näin suurinpiirtein :Seuraavaksi leikataan huopamaisesta vahvemmasta kankaasta lippaosa:


Lippaosan avulla leikataan lippaosan päälliskankaat. Ne leikataan reilummiksi kuin ite lippa. Tässä kohtaa voi olla hyvin suuripiirteinen jos käyttää saumuria. Olen huomannut, että mielummin leikkaa nuo päällikankaat reilulla kädellä ja sitten seuraavan vaiheen jälkeen siistii paremmiksi.


Eli sitten ompelu. Päällikankaat oikeat puolet vastakkain ja kovikekangas jomman kumman kankaan päälle ja saumurilla tuo ulkoreuna. 


Sitten käännetään lipan kankaat oikein päin ja tikataan päällitikkaukset. Tuon reunimmaisen olen tehnyt ihan reunaan, että se saumurin tikkaus asettuu lyttyyn. Tässä kohtee olen siistinyt ne kaikki ylimääräiset kangasretaleet pois. Tuosta lipan sisäkaarteesta muutaman millin päästä tuosta kovikekankaasta.


Ommellaan ne neljä hattuosan palasta kasaan. Ite ompelen kaksi ja kaksi ja sitten yhdistän ne ns. puolikkaat hattuosat. Sen jälkeen mittaan, että minkäs verran leveyttä hatulle tällä kertaa tuli :-D


"Hikinauha" . Hatun ympärysmittan pituinen (sentin pitempi) n. 8-9 cm korkea suikale, mikä ommellaan renkaaksi ja taitetaan kaksinkerroin. Sen jälkeen katson hikinauhan keskikohdan, lipan keskikohdan ja hattuosan keskikohdan. Laitan kaikki keskikohdat samaan kohtaan. 


Saumurilla ompelun aloituskohta tuohon em. keskikohtaan. Ompelen yleensä suurinpiirtein taakse keskikohtaan asti, ja sitten ompelen keskikohdasta toisinpäin taakse keskelle. Näin tuntuu tuo lippa asettuvan helpommin paikoilleen. Tosin joskus kyllä hurauttelen kyllä suoraan ympärikin. 


Hattu näyttää tässä vaiheessa tältä:


Kuminauhan ompelen tuonne hikinauhan alle, kujaan. Eli ompelen vain suoran tikin tuohon päällikankaan ja hikinauhan päälle, hikinauhan yläreunaan. Alkuun tietysti tikkaan kumpparin pään kiinni. Kun olan kujan ommellut tarpeeksi pitkäksi, kiristän kumpparin ja tikkaan sen toisen pään myös kiinni. 


Lopputulos pitäisi näyttää kutakuinkin tältä:


Ja vielä sovituskuva nr 2. 


Mikäli ohjeesta jäi puuttumaan jotain, niin saa kysyä! 

Tänä aamuna tein pari muutakin hattua:
Viime viikolla tuli iiiiiso kasa Michas Soffeckkelta kankaita. Niistä ensimmäinen ompelus tuli itselle: 


Heh, kuva on aika epäselvä, mutta saanee jotain tolkkua. Kaava on uusimman OB:n Jungle Stripe, hieman muunneltuna. Tein sivuille vähän muotoa ja lyhensin helmaa. Koon 164 kaava oli muutoin hyvä, eli noista kainalokohdista jne. Kuvassa miulla on jalassa jotkut lökärit, mutta normikäytössä tuon kanssa käy parhaiten  caprileggarit. Noita varmaan tulee tehtyä kesäksi lisää. 

Ja nyt pihahommiin takas!

Mirka

27 kommenttia:

 1. Kiitos rakas ystävä ohjeesta! Just tällasta lippistä tartteisin Peikolle :) laitan seuraavaksi to do -ompelulistalle ;)

  VastaaPoista
 2. Kiitos hyvästä ohjeesta! Jospa nyt minäkin...ainakin yrittäisin. Toisten tekemänä kaikki näyttää ihanan helpolta ja sitten jotenkin itseltä se ei niin vain käykään.

  VastaaPoista
 3. Carmin; <3 soittele jos joku kohta on epäselvä!

  Tuije; oikeasti, ei ole hankalaa! Joskus tein niin, että oli vuoritettu sisäpuolelta, silloin meinasi hermo napsahtaa lätsää tehessä, mutta tuon hikinauhan kanssa on tosi simppeli ja nopea tehdä!

  VastaaPoista
 4. kiitos lätsäohjeesta! hikinauhaan asti kestin mukana, mutta sitten tipahdin ja kuminauha meni jo ihan yli hilseen, siis mihin kujaan se kuminauha menee ja onko se siis koko matkalta ommeltu kiinni vai pelkästään päistään? vaikuttaa hyvältä mallilta, että ehkä uskaltaudu kokeilemaan. ensin jostain vanhasta lakanakankaasta niin ei harmita kun menee kuitenkin pieleen :D

  VastaaPoista
 5. Eli hikinauha on kaksinkertainen, hatun ympäryksen mittainen rengas.

  Rengas ommellaan hatun alareunaan kiinni, lippa jää sinne renkaan ja hatun väliin.

  Rengas taitetaan hatun nurjalle.

  Kuminauha tulee sinne renkaan ja hatun väliin, eli kuminauha kiinnitetään ainoastaan päistään kiinni. Muulta matkalta on ommeltu hikinauha yläreunastaan kiinni (alareunahan on jo valmiiksi kiinni). Tällöin muodostuu ns. kuja.

  Oliko Anne tuosta yhtään selvennystä?

  VastaaPoista
 6. Ihana tuo eläin lätsä ja hyvältä näyttää sun jungle stripes!

  VastaaPoista
 7. Mun piti just tänään surauttaa koelätsä (tai pari...), mutta en jaksanut etsiä kaavoja enkä miettiä käytännön toteutusta. Tämä ohje tuli siis kreivin aikaan, kiitos siitä :)

  VastaaPoista
 8. Kiitos ohjeesta. Kauniita hattuja olet ommellut ja tuo Jungle stripes on aivan mahtavan hieno!

  VastaaPoista
 9. Mullakin lätsät olleet to do -listalla jo ikuisuuden, mutta blaah, se vuoritus tuntuu niin työläältä ajatukseltakin. Ehkä mäkin tuollaisen hikinauhan kanssa saisin hatun aikaiseksi. Kiitos siis ohjeesta!^_^

  VastaaPoista
 10. Kiva yleisohje! Tuon ohjeen kanssa on kivasti myös pelivaraa, olen tehnyt lätsiä Ottobren jollain ohjeella ja aina ne koon osalta ovat olleet jotenki vääriä, tuossa tuo kumppari antaa kivasti sitä pelivaraa :)

  VastaaPoista
 11. Etevästi teet noita lätsiä kyllä, olen ennenkin ihastellut. Itse olen niin (turhan-)tarkka että pitää aina ja kaikkeen olla jämptit kaavat, muuten ei mielenterveys tykkää. ;) Mutta vähän kyllä kiinnostaa tämä sinun ohje - ehkä täytyy avartaa maailmankuvaa ja kokeilla. Tykkään tuosta kuminauhaideasta, että saa sillä kokoa säädettyä.

  Ja hyvännäköisiä ne pojalle tekemäsi farkut, hienot taskut!

  VastaaPoista
 12. Onpas selkeä ohje ja tännekin tuli kyllä niin kaivattuun tarpeeseen! :) ei kun kokeilemaan!

  VastaaPoista
 13. Kiitos hyvästä ohjeesta! Tuli kyllä niin sopivasti, olenkin käynyt tiirailemassa aiemmin tekemiäsi lippiksiä täällä miettien miten ne on tehty =) Ja Jungle Stripes on tosi kiva!

  VastaaPoista
 14. Kiitos kivasta ohjeesta! Huomenna palautuu taas ompelukone huollosta kotiin, niin pitääkin surauttaa tytölle lätsä. Mistähän tuota huopaa tms. kannattaisi ostaa? Mulla ei kyllä varmaan ole tällä hetkellä mitään tuohon lippaan sopivaa kangasta kotona :(

  VastaaPoista
 15. Tosi kivoja lippiksiä.. varsinkin tuo viidakon eläimet. Itselläkin on tuota kangasta lattiatyynyssä ja pussilakanassa, mutta ei raaski hajottaa (vaikka ehkä mieli tekis kuitenkin).
  Ensimmäinen versio lippiksestä tehty.. :) Illalla muutama lisää!

  VastaaPoista
 16. kiitos rautalangasta, selvensi kummasti! :)

  VastaaPoista
 17. Kiitos ohjeesta :). Nyt varmasti onnistuu täälläkin kesäksi hattujen teko.
  T: Niina

  VastaaPoista
 18. Oi! Tuo tunika on ihana! Juuri tänään mietin et pitäis ommella jotain tuollaista itselle, kiitos siis kaavavinkistä!

  VastaaPoista
 19. Hyvän mallinen lätsä, jospa minäkin innostuisin kokeilemaan.. meinaan kans olla niitä pakko-piirtää-tarkka-kaava-ihmisiä. =)

  Ja tuo kaava mullakin on omaan kokeiluun menossa, vaan millä sais tuon mahan ekaksi pienentymään että kehtais käyttää moista.. ;)

  VastaaPoista
 20. Kiitos tästä ohjeestä...taidankin päätyä sun blogin seuraajaksi. Käyppä kurkkimassa myös mun blogia :)

  VastaaPoista
 21. Joudun varmaan kanssa kokeilemaan lätsää, tähän mennessä oon saanut vaan liian suuria ja liian pieniä ;)

  VastaaPoista
 22. Kiitos ohjeesta. Kunhan on aikaa pitää yrittää tehdä omalle pojalle kesälätsä.. :)
  linkitin ohjeesi omaan blogiin (tatun-turinat) onko ok?

  VastaaPoista
 23. Helpon oloinen ohje, ehkä pitääkin kokeilla. Intouduin edellisen postauksen farkuistakin niin että surauttelin omaan perheeseenkin jotakin vastaavaa. Kiitos siis inspiroinnista!

  VastaaPoista
 24. Tämä on mulle blogielämän suola, kun saa hyvän, selkeän ohjeen, jonka voi itsekin hyödyntää. Nyt mietin jo, että josko yrittäisi suurentaa kaavaa ja ompelisi itsellekin lakin. Mun päässä ei vaan tavis lippikset pysy, mutta jospa kumpparilla... Vaikka kumartelisi halkopinollakin. Kiitos!T: Irmeli

  VastaaPoista
 25. Todella ihana ja helppo lippalätsän ohje, Kiitos :)

  VastaaPoista
 26. Kiitos, tämän avulla kasasin ekan lippikseni minäkin :)

  VastaaPoista
 27. Kiitos mainiosta ohjeesta. Lippiksenompeluneitsyys meni tämän myötä! Tajusin tosin muutaman kohdan vasta jälkikäteen, mutta seuraavaan lätsään sitten.. :D

  http://pingalepingale.blogspot.fi/2014/04/kangaslippis.html

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi :) Tervetuloa uudelleen!