torstai 20. toukokuuta 2010

Helppo rimpsuhame ja ohje

Näitä rimpsuhameita on niin nopea tehdä! Ja helppo! Jaan nyt teidän kanssa tämänkin ohjeen. Ohje on ihan omasta päästä kehitelty, toki idea on ikivanha, rimpsuhameita on aina ollu niin puuvillaisia kuin trikoisiakin. Mutta siis tähän en ole varsinaisesti mistään erityisestä ottanu mallia tai kaavoja ettinyt.


Kaikki lähtee siitä, että leikataan kolme kangassuoroa jotain joustavaa kangasta. Tämä tän päiväinen hame on ohutta joustofroteeta (on siis mielestäni reilusti ohkasempaa kuin ns. normijoustis). Mittoja en ole ottanut kun siihen ensimmäiseen suoroon. Ja sekin on aika silmämääräisesti, sopivan pituinen pala. Tytölle hameeseen kokoa 128/134 tuo suiro on 80cm pitkä.

Seuraavat kaksi suiroa sitten reilusti paljon pitemmät. Jos ei meinaa kankaan leveys riittää, olen jatkanut suiroa tarvittaessa jopa kesken ompelun, otan työn koneesta pois, lisään jatkopalan suiroon ja jatkan ompelua, liitoskohta ei rypytetyssä hameessa juurikaan erotu. Tietenkin näitä mittoja voisi mittailla näihinkin valmiiksi, mutta pituuteen vaikuttaa myös kankaan joustavuus.

Suirojen korkeudet oli tässä hameessa ylhäältä alaspäin 14cm, 14cm ja 18cm. Ekoissa hameissa oli 10cm luokkaa, mutta etenkin pallohame tuli niin lyhkäseksi, että vaatii leggarit alle. Mikä ei myöskään ole huono juttu.

Ompelun aloitan ylimmästä ja keskimmäisestä suirosta. Ylin suiro saumuriin alimmaksi, keskimmäinen päälle. Ja tietenkin oikeat puolet vastakkain. Sitten vain alan ommella, alinta (eli hameen ylin kerros) venyttäen. Tässä mielestäni hyvä muistisääntö on, että lyhyempää suiroa venytetään pidemmäksi.

Sama venytysompelu tehdään myös keskimmäiselle ja alimmalle suirolle (keskimmäinen saumuriin alimmaksi, eli venytettäväksi). Tässä monesti jos kangas loppuu kesken, niin loppuu. Mutta tätä pienemmissä koissa tuskin tätä ongelmaa on, jos kangas on täysleveää (n.150cm).

Hame näyttää nurjalta näiden jälkeen tältä:

ja oikealta puolelta tältä:


Tämän jälkeen olen ommellut helman taitteen peitetikkikoneella (tietenkin onnistuu esim. kaksoisneulalla ommellen). On varmasti makuasia, ompeleeko helman nyt, vai sitten kun on renkaana. Itse koen helpommaksi näin.

Helman ompelun jälkeen olen ommellut takasauman kiinni, oikeat puolet vastakkain.

Kun hame on renkaana, on resorin vuoro. Tässä hameessa resori näyttää tosi kapealta suhteessa hameen kokoon, mutta se johtuu ihan siitä, että tuo resori luovuttaa tosi nopeasti kimmoisuuttaan, eli jos olisi paljon suurempi, ei hame muutaman käyttökerran jälkeen kestäisi päällä. Toisaalta napakka puuvillaresori ei tunnu pahalta päällä vaikka napakampi onkin.

Resorin olen ommellut niin, että ensin resori renkaaksi, taitan kaksinkerroin (saumat jää piiloon). Sitten merkkaan nupparilla resoriin etu-keskikohdan, sekä hameeseen etukeskikohdan, sitten vain summanmutikassa venytän resoria. Tässä hameessa saikin koko ajan venyttää äärimmilleen. Toki jos haluaa olla vielä tarkempi, niin voi merkata vaikka neljäsosiin resorin ja hameen.

Lopuksi vain viimeistelyt; tikkaukset resorin juureen sekä takasaumaan alas vahviketikkaus.

Ja siinäpä se! Yksinkertaista ja todella nopeaa! Itse ompelen nyt noin 15-20min:ssa yhden hameen kaikkine leikkauksineen kaikkineen. Lyhkäinen käy kivasti leggareiden kanssa, ja pitempi semmoisenaan! Mietin tuossa, että voisin tehdä itellekin jotain tuon tyylistä :) Toivottavasti ohjeesta on iloa ja apua monelle! Lisäkysymyksiä saa tietenkin esittää, jos jotain en tullut kirjoittaneeksi!

23 kommenttia:

 1. Mä oon aina ajatellut ettei veny riittävästi noin ja tehnyt rypytykset, mutta toihan säästää älyttömästi aikaa joustavilla kankailla! Tyhmä tietty kun ei oo tajunnu ees kokeilla :D

  VastaaPoista
 2. No mie kanssa mietin, että puuvillasta jos tekee (joustamattomasta) niin sitten pitää tehä rypytykset erikseen. Kokeilin sit tätä näin ja hyvin toimii! Oikeasti ihan älyttömän nopeeta tehä! Tuossa miun koneessa ois kyllä niitä säätöjäkin, että se tekis nuo ite, mutta en oo jaksanu lukea niin paljon ohjekirjaa, kun kerran onnistuu helposti käsipelissäkin :-D

  VastaaPoista
 3. Heei tuotahan on pakko kokeilla! Kiitos!

  VastaaPoista
 4. Vautsi, empä ois uskonu että noin helposti saa hienoja kesähameita tehtyä. Kiitos vinkistä, pitääkin kaivella trikoovarastoja josko sieltä löytyisi hamekangasta! :)

  VastaaPoista
 5. Suuret kiitokset tästä erittäin selkeästä ohjeesta! Vaikka jo puhelimessakin sain juonenpäästä kiinni! Nyt vain odottelen, että saan koneen huollosta ensi viikon perjantaina. Ja lasken ja lasken riittäiskö rahat kuitenkin vielä uuteen saumuriin. :)
  -Kati-

  VastaaPoista
 6. Tää taitaa päätyä myös meille kokeiluun, jospa jo huomenna innostuis :D

  VastaaPoista
 7. Kiitos tästä ohjeesta! Mää oon kans aatellu että pitää rypytellä yms enkä oo tajunnut ollenkaan, että trikoostahan onnistuu nuinkin. Katin tavoin odotan saumuria huollosta vielä ainakin viikon verran ja haaveilen uudesta berninasta. Mutta tätä on pakko kokeilla, meillä on tänä kesänä eka kertaa 7-vuotias halunnut pitää hameita, eikä niitä oikein ole.

  VastaaPoista
 8. Kiitos ohjeesta! Täytyypi kokeilla. Tällä kertaa vois kokeilla itselleen. :)
  En minäkään ole tajunnut edes kokeilla tuota kankaan venyttämistä noin. Mahtava idea ja todella helppoa!

  VastaaPoista
 9. Kiitos kivasta vinkistä! Tuon malliset hameet on kivoja mutta ei mulla kyllä tullut mieleenkään että niitä saa noin näppärästi trikoosta tehtyä! =)

  Iltapuhteena ompelin eskarilaiselle hameen ja niinpä tuo pienempi tyttökin oli vailla samanlaista! Näitä tehdään varmasti lisää, myös kummitytöille :)

  Tanja

  VastaaPoista
 10. Kiitoksia hyvästä ohjeesta, pitää ehdottomasti kokeilla :) Mulla on vasta suunnitteluasteella ollut hameiden ompelut..

  VastaaPoista
 11. Voi kun on kiva hame! Ja tosi mukavaa että jaksat jakaa ohjeita. Pitänee tätäkin kokeilla kunhan näistä kevätpuuhista vielä joskus ompelusten pariin kerkiää :)

  VastaaPoista
 12. Ihana!
  Kiitos ohjeesta, pakko kokeilla, ilman saumuria tosin.

  Aurinkoista viikonloppua.

  VastaaPoista
 13. Kiitos kivasta ohjeesta. Taidanpa kokeilla!!

  VastaaPoista
 14. Mahtaiskohan onnistua velourista?

  VastaaPoista
 15. Ihanaa ja miten helppoa! Olen vältellyt rimpsuhameiden tekoa kun se rypytyslankojen kanssa väkertäminen on jotenkin tuskastuttavaa. Pakko kokeilla jos kerran noin hyvin onnistuu pelkällä venyttämisellä. Kiitos!

  VastaaPoista
 16. No tulipa se ohje nopeesti! :D Kiitos ja kumarrus! :) Pitäisköhän heti kokeilla! ;) Ja itselle kans jossain vaiheessa...

  VastaaPoista
 17. Kiitos kun olette jaksaneet kommentoida!! Nyt innolla odotan, että näen valmiita hameita muillakin :) Mie käytin tän päivän keskeneräisten caprien ompeluun ja kuudet niitä nyt sitten valmistuikin :)

  Meeri, meilläkään ei ole kauheasti ollu hameita käytössä. En kyllä menisi sanomaan kumpi on ollu capri-ihmisiä, äiti vai tytöt. Nyt ovat molemmat tytöt into pinkeenä kun saavat käyttää hameita ja vieläpä uusia tulee koko ajan koneesta!

  Tanja, mie meinasin kanssa, että noita pitänee tehdä lahjoiksikin, nopeita ja todennäköisesti pikkutytöille mieleisiä!

  Anonyymi, uskoisin, että velourista onnistuu myös. En ole kokeillut, mutta ajatus oli, että syksymmäksi ainakin yritän velourista tehdä. Tulisi ihan kivat hameet joulujuhliinkin kun tekisi punaista tai mustaa tms.!

  Hih, nyt on tytöt päässy hameiden makuun täysillä, oiskohan sitten oikeasti seuraavaksi miun vuoro. Olen ehdottomasti enempi housuihminen!

  VastaaPoista
 18. Kiitos ohjeesta, pitääpä kokeilla itsekin jossain vaiheessa :)

  VastaaPoista
 19. Kaunis hame. Ohjetta pitää testata!

  VastaaPoista
 20. Kauniita hameita!

  Itsekin pitäis kaivaa ompelukone esille,mutta ei vaan ole saanut aikaiseksi...

  VastaaPoista
 21. No nyt löytyy eka versiot blokista! ;)

  VastaaPoista
 22. Minäkin sain ekat versiot tehtyä, blogista löytyy kuvat!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi :) Tervetuloa uudelleen!