keskiviikko 2. joulukuuta 2009

Fisu

Tehdääs uusi päivitys. Aikaisemmin tässä oli omille tytöille tehdyt tunika ja housutkin, mutta ne aiheuttivat närää kanssaihmisissä, joten laitetaan ainoastaan kalapaita näytille ;)

Jouluun on nyt niin lyhyt aika enää, että en erittele sen kummemmin kenelle mitäkin olen ommellut, tai mitä kokoa mikäkin on. Jännitys säilynee niin paremmin jouluun asti! Tyttöjen kanssa tänään keskusteltiin, että näinköhän näistä ompeluista kuinka moni on tonttujen tilaamia... Jotain piti keksiä kun kuitenkin jotkut ompelukset voivat hyvinkin ilmestyä lähipiirin ihmisten päälle ;)
Ja kuten kuvista saattaa huomata, kännykänkin valokuvausominaisuudet ovat vetelemässä viimeisiään. Noh, jospa sen uuden kameran saisi hankittua!

Pahoittelen, että poistin edellisen postauksen, kaikki kommentit sain kuitenkin luettua. Kiitos kauniista sanoista. Voihan se olla, että kuvat vielä lisään tänne mitä poistinkin, kun olivat mielestäni varsin onnistuneita ompeluita ja tytöt niitä tulevat ihan varmasti käyttämäänkin.

Herättäisinkin keskustelua, että mitä mieltä te lukijat olette, onko ok ottaa omiin ompeluksiin ideoita valmiista jutuista mitä muut (yksityiset tai yritykset) ovat tehneet? Ja korostan, että omaan käyttöön, esim. Mikki Hiiren, Muumin, Katvigin, Me&I:n jne. jne. ideoita? Myyntiin toki pitää olla omat ideat ja jutut, mutta omaan käyttöön? Esim. juurikin aplikointikuvat, villahousuihin huovutuskuvat, hattuihin mallit jne.

23 kommenttia:

 1. Mä nyt voisin sanoa ainakin sen, että Metsolaa musta kopioidaan aika törkeästi jopa myyntiin asti ja sitten on Kimperit. Voiko kukaan omia neliölakkia itselleen, jos teet myyntiin toisella nimellä ja vähän eri mitoilla niin onko se kopio? Tai jos mitat on samat, mutta kangas eri? Mutta entäs jos Kimperi tekeekin samasta Nanson kankaasta myöhemmin pipon, kuka sitten kopioi ja ketä? Ja tää Kimperi nyt tuli mieleen eräistä myynnissä olevista hatuista. Ja onhan tätä keskustelua käyty ihan Giraf/Lindex/Ej Sikke Lej/Kappahl- vaatteistakin, mutta onko noistakaan kukaan tuomiolle joutunu? Muuten sä sitten tiedätkin mun mielipiteen kyseisestä jutuista ;)

  VastaaPoista
 2. Mielestäni neliölakkien tekeminen myyntiin ei ole varastamista, sehän on niin yksinkertainen malli, että mahdoton sitä on omia.. Mielestäni väärin on esim. Huuto.net:ssä, kun myydään itsetehtyjä neliölakkeja "TSI-Kimperi" tai "Kimperi-pipo (tsi)" taikka Metsolan-tylisiä haalareita Metsolan nimissä "Metsola-tyliset taskuhaalarit"...

  VastaaPoista
 3. Höpsis! tottakai omaan käyttöön voi ihan suoraan kopioida muilta mallistoilta! ;)
  Eri asia jos niitä käy myymään.
  Mutta siis minusta pipo on pipo, oli se päältä pyöreä tai neliö. Ei tuota nyt kukaan voi omaksi ideakseen ottaa..
  Samoin kuviot, kaikki pöllöt, siilit, junat ym. kuviot, niin niinhän se vaan on ettei ne kenenkään omia ole. Tietysti jos kuvio on suoraan ihan just sama, mutta harvoin se kellään ainakaan itsetehtynä on.
  Omaan käyttöön kuitenkin voi ottaa vaikka ihan suoraan mallin minusta.

  Minua itseäni ainakin suoraan sanottuna ärsyttää nämä "nyt tuo on kopioitu tuolta ja tuo tuolta" sanomiset. Jos esim. jollain kalliimmalla merkillä on pöllöjä ja sitten niitä tulee Lindexille, niin jotkut jaksaa vaahdota miten on niin suoraan kopioitu. Vaikka hei todellisuudessa se pöllö on ihan erinäköinen!
  Niin se vaan on että kaikki kopio kaikkia (isommissakin puljuissa) ja täts it. ;D

  VastaaPoista
 4. Mulla ei kyllä käynyt mielessäkään, etten saisi itse tehdä omalle pojalle Mikki-housuja omaan käyttöön!
  Mun mielestä on siis ihan ok ottaa ideoita valmiista jutuista jos itselle tekee...

  VastaaPoista
 5. Täh?! Minä näin ne toisetkin vaatteet ja minusta ne oli tosi nätit!! Eikä niissä ollut mitään väärää :) Minä en ymmärrä tuollaisia kopiopoliiseja, jos tuotteet omaan käyttöön tehdään. Joka toisessa ompelublogissa on kopioitu Metsolan haalareitakin, miksi niistä ei tule sanomista?!

  Ne sinun ompelukset oli ihania enkä ehtinyt niitä aiemmin kommentoimaan :) Tsemppiä vaan jatkossakin ompeluun!!

  VastaaPoista
 6. Eli en ole väärässä. Pahoitin mieleni kyllä. Etenkin kun miusta ne vaatteet vielä onnistuikin kivasti. Ja korostan, taas ja taas ja taas, että myyntiin en ole koskaan tehny moisia lähes-kopioita. Ja yön tuossa silmät ristissä asiaa selvittelinkin ja kyllä omaan käyttöön saa tehdä vaikka prikulleen kopioita. Huoh.

  VastaaPoista
 7. En huomannut poistamiasi töitä,joten en tiedä mistä ihan tarkkaan oli kyse, mutta mielestäni omaan käyttöön voi tottakai tehdä valmisvaatteiden mallin mukaisia vaatteita tai kuvioita. Tuskin nyt ihan suoria kopioita kellään on, tuotemerkkejä myöten ;). Ja näissä blogeissa pitäisi saada niitä omia tekeleitä hyvällä mielellä esitellä! Esim.joku Mikki tai muu hahmo on jo niin yleinen aihe, onhan niitä käsityölehdissäkin neulottu vuosikaudet!Lapsethan haluavat juuri niitä suosikkihahmoja vaatteisiinsakin. Monessa blogissa on mainittu mistä/keneltä idean on ottanut, helpottaisikohan se tiukkapipoisimpien mieltä...?

  VastaaPoista
 8. siis täh häh? tuliko niistä "meandikissoista" jotain sanomista??

  Minusta myös omaan käyttöön saa tehdä vaikka mitä!
  Eiväthän sinun materiaalisi ja toteutuksesi kuitenkaan ole ihan prikuulleen samoja ja tosiaan kun et ole mitään myymässä.

  Itse olen joskus tehnyt kaverin lapselle hello kittyn näköisen kissapipon ja tästä fanivaatteesta en kyllä yhtään ajatellut että kukahan minua tulee trademarkin nojalla noutamaan...

  minusta on tavallaan hyvä että ihmiset täällä haukkana puuttuvat asioihin jos kyseessä on vaikka oikeaa vääryyttä mutta ehkä nyt kyse ei ollut mistään vakavammasta. :)

  VastaaPoista
 9. Omaan käyttöön saa tehdä mitä huvittaa. Kuvatakin sen saa ja julkaista, jos sinulla itselläsi on oikeudet kuvaan. Hyviin tapoihin toki kuuluu kertoa, mistä alkuperäinen idea on peräisin.

  VastaaPoista
 10. Hei

  En ehtinyt nähdä töitäsi, mutta ompa harmi kun olet mielesi pahoittanut. Kyllä OMAAN käyttöön saa mielestäni kopioida. Kyllä mä itse ihmettelen niiden ihmisten itnressejä jotka jaksaa huolehtia jonkun Disneyn tms oikeuksia. Eiköhän siellä kestetä muutamat kotiäitien kopiot =) Itse tein just kahdet "Metsola"-haalarit lahjaksi omalle pojalle ja veljentytölle. Nyt kun Metsola itse myy kankaitaan, niin varmaan odottavatkin että niitä Walmetti yms paitoja ja haalareita ilmestyy myös tsi-versioina. Kyllä niitä puolikuu-taskuja on meidän ostovaatteissakin. Mutta tottakai haluaisin suojella käsityöläisten oikeuksia ja sellainen suoraan myyntiin kopiointi on väärin. Ja kuka osaa sanoa että mistä se alkuperäinen idea johonkin kuvioon tai malliin tulee. Yleensä varmaan jonkun kotiäidin blogista joku ison firman tyyppi kopio =)

  VastaaPoista
 11. Ohhoh! No jopas... Tokihan omaan käyttöön voi tehdä. Minä en kissaa edes osannut mihinkään valmisvaatteeseen yhdistää. Olit kuitenkin selkeästi tuonut esille, että se oli omaan käyttöön. Jollain on ilmeisesti ollut liian vähän tekemistä, että jaksaa moisesta nipottaa.

  Enkä ole kuullut kenenkään syyttävän esim. Metsolaa 70-luvun kaavojen "kopioimisesta", vaikka senkin voisi tehdä;) Minulla on useampi 60-70-luvun kaavalehti ja -kirja, joissa kyseiset taskut esiintyvät... Joten kyllä niitäkin saa ihan hyvällä omallatunnolla tehdä, omaan käyttöön tai vaikka myyntiinkin. Neliöpipo on kyllä keksitty jo ennen Kimperiäkin... Minullakin on sellainen ollut joskus 80-luvulla.

  VastaaPoista
 12. No totta kai omaan käyttöön saa kopioida mitä vaan haluaa! Huoli pois!

  Taitaa tunteet olla kuumina valmiiksi, koska myyntiin tulevaa kopiointia on nykyään niin valtavasti. Mutta sun kohdalla ei mistään tällaisesta ole kyse, kun ihan omien lasten käyttöön vaan olet tehnyt.
  Kyllähän kopioinnista ja ideoiden eteenpäin viennistä on vaikka blogissa tekstissä omia tuotoksia esitellessä hyvä ja kohteliasta mainita, mutta sitäkään ei ole mikään välttämättömyys tehdä.

  VastaaPoista
 13. Kurjaa, että pahoitit mielesi :( Jäi vaan kiinnostamaan, että mitä kommentteja sait?

  Mielestäni omaan käyttöön saa tehdä ihan mitä vaan taivaan ja maan väliltä.

  Nuo tekijänsuojat ym on kyllä sitä varten, että muut firmat ei niitä voi käyttää. Ja näissä puhutaan jo suurista summista, ei mistään kotiäidin muutaman kappaleen myyntierästä ;)

  VastaaPoista
 14. MMä ainakin teen "halpoja kopioita" omilleni ja ihan surutta! Kyllähän olen sitä kritiikkiä saanut esim. pupu pepussa housuista, mutta ei paljon paina;)
  Ne kissa vaatteet oli ihania! Kuvat tänne vaan:)

  VastaaPoista
 15. Kiitos Mirka vielä kommentistasi "syömisjuttuun"...
  Ja tähän sun aiheeseen mulla ei oo paljon lisättävää..luin nää kommentit ja oon samaa mieltä että omaan käyttöön saa tehdä mitä haluaa..ja yhdyn täysin Ilonan kommenttiin että taskut on taskuja ja niitä tehty jo ennen Metsolaa ja neliö pipoja samoin...

  VastaaPoista
 16. Kiitos tuesta <3 Nyt en ole kotona, mutta piti käydä näitä katsomassa. Ja kyllä, lisään tänään uudet kuvat. Ostin iteasiassa uuden kamerankin, niin saadaan selkeät kuvat ;-)

  VastaaPoista
 17. Minä olen ihan samaa mieltä itse omille lapsille/lahjaksi saa kyllä ottaa mallia mistä haluaa :) ja se joka muuta sanoo ei osaa itse tehdä ja on kateellinen!! Ihania vaatteita teet lapsosille :).

  VastaaPoista
 18. Voih, inhottavaa kun tulee sellasia kommentteja! Mä oon kans sitä mieltä, että tietty saa tehdä omaan käyttöön kopioita, vaikka kuinka tarkkojakin! Mäkin muuten meinaan tässä joskus muuttaa blogini uuteen osoitteeseen. Pitää vielä vähän viimeistelyjä tehdä yms. :)

  VastaaPoista
 19. No höh, mitä kommentteja oot saanut. Minä ehdin nähdä ne toisetkin ompelukset! Enkä muuten edes tiennyt, että niisä on jotain valmisvaatetta :D Näin tietävä minä oon :) Minä oon ihan samoilla linjoilla, omaan käyttöön saa tehdä ihan mitä lystää :) Itse pidän kivana sitä jos idean alkuperä mainitaan. Itse muuten mietin juuri tuossa eilen, että mitenhän Metsola-kankaiden käyttö myyntitarkoitukseen kun sivuilla ei mainita mitään. Eli saako esim Walmetista tehdä paidan myyntiin? Murukankaistahan ei saa. Toivottavasti sinulla on jo parempi mieli :)

  VastaaPoista
 20. Ja nyt on asia selvitetty ja kissat kököttävät seuravaassa postauksessa :)Onpa oikein kohukatit!

  Kiitos teille ihanat blogin lukijat <3

  VastaaPoista
 21. Mä en tälläsistä paljon tiedä, mutta kyllä mun mielestä omaan käyttöön saa tehdä. Ja käytettynä sitten myydä! :)

  VastaaPoista
 22. Kyllä omaan käyttöön saa tehdä mitä haluaa, ja varmaankin voi ainakin käytetyn tuotteen sit myydä huutonetissäkin vaikkapa.
  Ihan turha kenenkään alkaa nipottelemaan tuollaisesta, Miettikääpä ihan suurta kokonaisuutta, kuinka paljon sellaisia tietynlaisia toppahanskojakin on maailmassa???
  Tai kuinka paljon mitäkin..
  Mä en olis ikinä osannut yhdistää niitä kissoja mihinkään merkkiin, en ole merkkitietoinen. Viime vkolla meille saapui ensimmäinen koskaan tuon merkkinen vaate. Enkä muuten edes nähnyt mitään eroa mihinkään muuhun merkkiin. En usko, että mitään muutakaan voi täysin estää kopioimasta. Entäs vaikkapa se ihminen joka on keksinyt bodyn? Kaikki siitä opittu ja muunneltu on kopioita. Vaikka kastemadostakin voi saada aika monta eri versiota.
  Hyvä että oot kysyny tyypeiltä, ite en olis varmaankaan kysyny ellei häirintä olis ollu jo elämistä häiritsevää.
  Jatka kuule samaan malliin♥

  VastaaPoista
 23. Mirkku; :)

  Nape, juurikin näin! Näin miekin olisin tehnyt, eli antanut olla omassa arvossaan, jos olisi ollut vain jonkun mielipide asiasta. Mutta viesteissä oli vähän muutakin. Mutta mitäpä noista enää kun homma on hoidossa. Kaikki dokumentit toki säilytän jos jatkuu vielä muussa muodossa niin on kaikki tallessa. Aika hurja juttu kyllä. Ja jatkan :) Näin toivoivat myös Me&I:lta ;-)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi :) Tervetuloa uudelleen!